Evaluarea afacerii – o metodă simplă

– Cam cât aș putea cere pe ea? Și cum să fac evaluarea afacerii mele?” mă întreabă adesea colegii întreprinzători ce doresc să-și vândă afacerea, chiar de la prima discuție telefonică.

Din respect pentru ei, mă feresc să le dau eu un preț. Consider că doar ei au acest drept deoarece afacerea e rodul muncii lor. Oricum, ei au deja în minte o sumă pentru care s-ar despărți de ea, iar această sumă e foarte aproape de realitate. Doar că au nevoie de o confirmare a ei – în cele mai multe cazuri.

Poate te aștepți să-ți dau o idee despre evaluarea afacerii tale… Am mai scris un articol cu ceva timp în urmă - îl poți citi aici. Este o variantă mai simplă pe care o poți face singur, cu un creion și o coală de hârtie.

Ideea de bază în evaluarea afacerii este de a calcula și a a aduce în prezent valoarea profiturilor viitoare. Și mai simplu: cât va plăti cineva azi pentru profiturile viitoare ale afacerii, pe o perioadă de 10 ani, să zicem.

Hai să luăm un exemplu foarte simplu al unei afaceri ce  realizează un profit anual de 1 milion Euro, timp de 10 ani. Calculând cu o „dobândă” (o rată de discount) anuală de 15%, atunci valoarea actuală a 1 milion Euro la sfârșitul primului an va fi de circa 850.000 Euro, cu circa 15% mai putin. Mai exact de 869.565,22 Euro. Dar să nu complicăm foarte mult calculele.

Însă nu e deloc sigur că afacerea noastră va putea obține anual 1 milion Euro, timp de 10 ani. Dacă nu, schimbăm suma cu cea estimată de noi și refacem calculele.

În graficul de mai jos avem un astfel de calcul, folosind o creștere a afacerii noatre egală cu zero:

https://www.thetimetosell.com/post/ce-pre%C8%9B-pot-cere-pentru-afacerea-mea

Într-o evaluare mai aproape de realitate, lucrurile nu sunt atât de simple. În primul rând, orice afacere fie creste, fie scade. Dacă anul trecut a avut 1 milion Euro profit, anul acesta va fi diferit.

Afacerile pregătite pentru vânzare au de regulă o profitabilitate ridicată. Dacă vom considera aceeasi „dobândă” de 15% si o crestere a afacerii, a profitului ei, cu 20% în fiecare din cei 10 ani, vom avea datele din tabelul următor:

Evaluarea afacerii folosind o metodă simplă cu crestere 20%

Valoarea de 844.340 Euro de la sfârșitul anului al treilea am obținut-o aplicând de 3 ori scăderea „dobânzii” de 15%, câte una pentru fiecare an, adică: 1.440.000 x 0,85 x 0,85 x 0,85. După acelasi algoritm am procedat în continuare. Dar tu poți schimba creșterile (chiar de la an la an) și „dobânzile” după cum crezi că ar fi cât mai reale în cazul tău.

Mai poți ține cont și de alți factori ce pot influenta semnificativ valoarea afacerii tale, cum ar fi:

  • Situația economic generală, condițiile pieței, perioadele de expansiune sau criză economică în care tocmai ne aflăm

  • De predictibilitatea profitului afacerii tale

  • De numărul și dimensiunea clienților tăi: dacă ai clienți mari, foarte importanți, cu o pondere de peste 10% din vânzările tale pe fiecare astfel de client, acest lucru va avea un impact negativ asupra evaluării afacerii deoarece mereu există riscul pierderii unui astfel de client, deci a unei părți semnificative din profit.

  • De etapa de dezvoltare a afacerii tale etc.

Tot ce am discutat până acum e partea de „soft” a evaluării afacerii, dacă îmi permiți o comparație cu domeniul calculatoarelor – mai exact, cât va plăti un cumpărător pentru a avea un mecanism ce să-i genereze acele profituri viitoare. La această valoare adaugă valoarea reală a imobilelor afacerii tale, ale utilajelor, autoturismelor, licențelor sau alte bunuri, adică părțile „hard” ale acesteia.

Dacă crezi că te ajută, poți apela și la anumite programe pentru evaluarea afacerii ca si www.valuadder.com. Vei obține 5 metode de calcul ale valorii afacerii tale.

În final îți sugerez 2 lucruri, dacă vrei să-ți vinzi afacerea:

      1. Nu plăti pentru o evaluare formală a afacerii tale

 

N-are rost. Pe 9 din 10 investitori nu-i vor interesa deloc evaluarea afacerii de zeci de pagini pe care ai dat mii de Euro sau chiar mai mult. Majoritatea îți vor spune ei cât valorează afacerea ta. Și poate că au dreptate: afacerea ta valorează exact atât cât poți obține pe ea.

Dar dacă e un caz de partaj într-un divorț între parteneri sau dorești să-ți listezi firma la bursă, atunci fă acea evaluare formală.

      2. Găsește-ți un consultant bun M&A

Firmele mari de audit și de consultantă sunt interesate de intermedierea afacerilor mari, chiar de sute de milioane de Euro deoarece comisionul e mult mai mare pentru aceeași muncă. Dacă valoarea afacerii tale e de până în 30 milioane de Euro, „cei mari” nu vor fi foarte interesați în a o intermedia, în a-ți căuta activ potențiali investitori. Însă un consultant independent, cu o firmă mică, da – pentru o astfel de firmă ești un client foarte important.

În perioada de 6-24 luni cât poate dura întregul proces, firma ta trebuie să funcționeze într-un mod remarcabil, cu motoarele turate la maxim, cu o profitabilitate fără precedent, dacă dorești ca să obții un preț premium pentru ea. Asta în sine îți va fi foarte dificil de realizat. Îți va consuma aproape tot timpul și îți va solicita toată atenția. Îți va fi aproape imposibil să mai aloci timp și pentru găsirea, apoi contactarea potențialilor investitori interesați în a-ti prelua afacerea. Asa că un consultant M&A ar fi cel mai bun aliat alt tău.

În plus, un bun consultant M&A se va concentra să-ți aducă cât mai multi investitori pentru ca prețul tranzacției afacerii tale să fie cât mai mare.

Dacă tocmai ai nevoie de unul, hai să discutăm.